Tverrfjellhytta: Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion

From ArchDaily, by Christopher Henry

Architect: Snøhetta Oslo AS
Location: Hjerkinn, Dovre Municipality, Norway
Project Team: Knut Bjørgum landscape architect (Design Team Leader), Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen, Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold.(Interior Architect)
Project Area: 900 sqf
Project Year: 2011
Photographs: Ketil Jacobsen and diephotodesigner.de
Text: Snøhetta Oslo AS

Dovrefjell is a mountain range that forms a barrier between the norther and southern parts of Norway. It is home to Europe’s last wild reindeer herds and is the natural habitat for many rare plants and animals. A long history filled with travellers, hunting traditions, mining, and military activities has left its mark on this land. In addition to the natural and cultural landscape, the Dovre mountains also holds significant importance in the Norwegian consciousness. National legends, myths, poetry (Ibsen) and music (Grieg) celebrate the mystic and eternal qualities of this powerful place. The founding fathers of the Norwegian constitution are ”agreed and faithful, until the fall of Dovre!”

This unique natural, cultural and mythical landscape has formed the basis of the architectural idea. The building design is based on a rigid outer shell and an organic inner core. The south facing exterior wall and the interior create a protected and warm gathering place, while still preserving the visitor’s view of the spectacular panorama.

Considerable emphasis is put on the quality and durability of the materials to withstand the harsh climate. The rectangular frame is made in raw steel resembling the iron found in the local bedrock. The simple form and use of natural materials reference local building traditions. However, advanced technologies have been utilized both in the design and the fabrication process. Using digital 3D-models to drive the milling machines, Norwegian shipbuilders in Hardangerfjord created the organic shape from 10 inch square pine timber beams. The wood was then assembled in a traditional way using only wood pegs as fasteners. The exterior wall has been treated with pine tar while the interior wood has been oiled. The pavilion is a robust yet nuanced building that gives visitors an opportunity to reflect and contemplate this vast and rich landscape.

[ Continue ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: