Lloyd’s of London

Via ArchDaily, by Andrew Kroll

Architect: Richard Rogers
Location: London, England, UK
Project Year: 1978-1986
Photographs: Greg Kristo, Andrew Kroll, Mark Ramsay

After the completion of Centre Pompidou in 1977 with Renzo Piano, Richard Rogers was commissioned to design a new building to replace the original Lloyd’s insurance building in London. It would be the second expansion in the history of the company’s headquarters due to the overcrowded conditions of hundreds of people working with international insurance cases. Completed in1986, the Lloyd’s building brought a high-tech architectural aesthetic to the medieval financial district of London that was previous implemented in the design of the Centre Pompidou in Paris.

Since 1928, the site has been home to the Lloyd’s of London; one of the largest insurance firms in the world dating back to the 17th Century. After it originated in the 17th Century, the Lloyd’s of London has grown from an insurance company dealing from within the United Kingdom to working on a global scale, taking on staff and clientele at an unprecedented rate, which has required several expansions; the largest and most prominent being Roger’s.

Similar to Centre Pompidou the Lloyd’s building is designed “inside out.” All of the service functions are removed from the interior and placed at the exterior of the building. This not only allows for easy replacement and maintenance on the elevators, plumbing, or electrical facilities, but it frees up the interior to create an open and flexible plan that allows for uninterrupted activity on each level. With the open spatial planning, the interior is capable of being reconfigured on a moment to moment basis with partition walls that can subdivide each floor and create new and interesting spaces.

The Lloyd’s of London building consists of three main towers-each attached to their own service tower-that are concentrically oriented around a 60 meter atrium at the heart of the building. Each floor acts as a gallery overlooking the atrium; however, only the first four floors are open to the atrium whereas the rest are enclosed by glass panels. Throughout the atrium, there are a series of escalators cutting across the void to create an interior circulation that links the floors of the underwriters adding to the dynamism of the space.

[ Continue ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s