Los Molles House

Via ArchDaily, by Amber P:

Architects: Oltmann Ahlers W. + Oltmann Ahlers G. + dRN Arquitectos
Location: Cachagua, Chile
Collaborators: Eduardo Vivanco, Felipe Camus
Structural Engineer: Santiago Arias
Site Area: 1,000 sqm
Project Area: 260 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Nicolás Saieh & Felipe Camus

Not having a direct view of the ocean allowed us to place this weekend house facing a less expected landscape. The open panorama of the Pacific Ocean has been replaced by an enclosed orientation towards a group of trees and the coastal hills of the east. These preexisting conditions characterized the site as a contained backyard, which appeared to be an ideal situation to take distance from the life of the beach. The requirements of the brief were defined by the “minimum” needs of a large family, indicating that if the program was built in one single volume there would be little open space; something undesirable due to the qualities of the site.

The plot is divided in five parallel strips, occupying the site in its full length. The distance with the neighbors is given by the local norm, which requires having 2 strips of gardens, one towards the north and the other towards the south. The interior programs of the house are organized in two bars, divided by a third strip of garden of four meters of width. This scheme of garden-house-garden-house-garden alternates interior and exterior spaces, which are placed in different levels of the topography so that the roof of one volume can be use as a terrace by the volume above. This simple fragmentation of site and program, and the definition of different levels, produces equivalence between inside and outside spaces; parallel interior and exterior connections: encouraging a more casual life in the outdoors.

During the winter the number of inhabitants diminishes, the temperatures are lower and the house adopts a more introverted lifestyle. Splitting the program allows to close the lower levels used by the guests on the summer, and keep open only the second floor. The house, acquiring the rhythms of a weekend refuge, absorbs the seasonal variations on the intensity of the program, which define a silent winter—inside—and an agitated summer—outside.

Read the rest, here.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s